Приключи специалната операция на френската полиция в парижкото предградие Сен-Дени, имаща за цел залавянето на заподозрени за терористичните атентати в Париж от 13 ноември. Това съобщи говорителят на френското правителство Стефан Льо Кол след края на заседание на кабинета в Елисейския дворец, цитиран от БГНЕС.

„Операцията приключи”, информира той журналистите. Тази сутрин в 04:30 часа местно време започна операция за залавянето на смятания за мозъка на атентатите в Париж – 28-годишният белгиец Абделхамид Абаауд.

В продължение на час се чуваха изстрели. Целият трафик в района е блокиран, магазините и училищата са затворени, а живущите в близост до мястото на стрелбата бяха евакуирани. Те все още не могат да се върнат в домовете си, а предградието продължава да е отцепено. „Полицията трябва да бъде внимателна.

Заподозрените в терористичните актове са били елиминирани след въоръжена съпротива. Но не са изключени по-нататъшни инциденти. Всички са нащрек…”, заяви представителят от прокуратурата пред ТАСС. Равносметката – двама заподозрени джихадисти са убити. Между тях е жена, която се е самовзривила с жилетка с експлозиви.

Най-малко седем души са били задържани. При операцията тази сутрин петима полицаи бяха ранени, но животът им е вън от опасност. Единствената загуба в редиците на специалните сили е 7-годишното полицейско куче Дизел.

Вижте още: Осем от най-елитните специални части в света