Акциите на най-голямата по пазарна капитализация компания в света – Apple, могат да поскъпнат с 43% през следващите 12 месеца, според анализатори от Goldman Sachs.

Според анализи, публикувани от финансовата институция, акциите на Apple се търгуват в момента като „хардуерна компания“ със съотношение цена-печалба от 11. С представянето на услуги от компанията като Apple Music тя в много по-голяма степен би следвало да се търгува като компании като Google или Facebook, се казва още в анализа.

Вижте още: Apple прибира 94% от печалбата в сектора

„Финансовите съотношения, при които се търгува Apple, отразяват страховете на инвеститорите компанията да не последва съдбата на много хардуерни компании като Motorola, Nokia, BlackBerry и HP. Ние обаче смятаме, че бизнес моделът на компанията я отличава съществено от изброените компании и тя има много по-малко общо с хардуерните компании, отколкото с тези предоставящи съдържание и услуги“, пише GS до своите клиенти.

В началото на годината акциите на компанията бяха засегнати от забавящия се ръст в продажбите на смартфона iPhone. И докато от банката се съгласяват, че забавянето е налице и ще продължи, от там очакват клиентската база на компанията да се повиши до 700 милиона потребителя през 2017 година спрямо 500 милиона към настоящия момент.

От банката припомнят също така, че потребителите на компанията са много лоялни и разходват много повече средства, в сравнение с клиентите на опеарационната система Android на Google.

През тази година Apple ще генерира приходи от 467 долара средно на потребител на iPhone спрямо 44 долара на потребител от Google и 11 долара от Facebook.

Съвсем скоро компанията пусна услугата Аpple Music, която струва 9.99 долара на месец, като се очаква да пусне и „видео на поискване“, което според Goldman може да повиши приходите на потребител до 150 долара.