В силно конкурентния свят на смартфоните производителите се опитват да се разграничат от останалите с оригинални хардуерни решения или дизайн, след като не могат да направят това с операционна система (особено тези, ползващи системата Android).

Вижте още: Основни грешки при покупката на смартфон

Ето и петте смартфона, които привлякоха вниманието на потребителите си с уникални хардуерни характеристики, представени през тази година:

1. Huawei ShotX (Honor 7i)

Цена – 350 долара

Този модел заслужава внимание, защото представи концепция, в която задната 13-мегапикселова камера може с едно движение на пръста да се превръща в предна камера за селфита. Това бе и първият модел, който измести сензора за пръстови отпечатъци встрани на смартфона от традиционната му позиция отзад на гърба на устройствата.

Със завъртане на 180-градуса, камерата със сензори от Sony се превръща в предна камера за селфита. Според производителя, механизмът може да издържи ползване поне две години, ако се върти по 132 пъти на ден.

По отношение на останалите технически характеристики устройството е от среден клас – с 5.2 инчов дисплей с резолюция от 1 080 пиксела, 2 GB оперативна памет и процесор Snapdragon 616. Батерията му е с капацитет от 3 100 mAh.

2. Samsung Galaxy S6

Цена – 600 долара

Най-големият световен производител постигна голям успех с представянето на Galaxy S6 edge през пролетта на тази година. Той се отличава с 5.7-инчов дисплей, заоблен в двата си края.

Отличава се с един от най-добрите дисплеи на пазара и 16-мегапикселова камера. Очаква се компанията да стигне по-далеч през следващата година и да представи първия смартфон със сгъваем дисплей.

3. Sony Xperia Z5 Premium

Цена – 800 долара

Това е първият и единствен смартфон с дисплей с резолюция 4К. Големината на дисплея му е 5.5 инча, а наситеността е над 800 пиксела на инч. Няма смартфон с по-добър дисплей на пазара в момента.

Смартфонът е водоустойчив и сензорът му за пръстови отпечатъци също е встрани на бутона за захранване.

4. Motorola Droid Turbo 2

Цена – 624 долара

Моделът отговаря на един от най-големите страхове на потребителите на смартфони – това, че батерията им ще свърши в средата на деня или че дисплеят им ще се счупи при изпускане. Компанията създава този модел, с който това няма как да се случи. Батерията издържа до два дни натоварване, а дисплеят е изключително здрав и издръжлив.

Motorola е толкова убедена в издръжливостта на своя дисплей, че дава четири години гаранция за това, че ще остане цял.

5. LG V10

Цена – 600 долара

Южнокорейският производител продължи концепцията за два екрана с този модел. Освен високотехнологичните характеристики на смартфона, той се отличава с втория си дисплей с големина 2.1 инча, използван за кратки пътища към често ползвани функции и приложения.

Моделът се отличава още с 5-мегапикселова предна камера с двойна LED-светкавица и 16-мегапикселова основна задна камера.