Акциите на технологичната компания Square Inc. регистрираха изключително представяне в първия си ден на търговия, като завършиха с повишение от 45% при нива от 13 долара за брой. Това се случи след слабото първично публично предлагане на компанията, в което тя продаде 27 милиона акции по 9 долара всяка и набра 243 милиона долара.

Вижте още: Провал при IPO-то на Square

Към настоящия момент пазарната капитализация на компанията е 4.2 милиарда долара за 6-годишна компания без печалба.

Дори и при 13 долара обаче първите инвеститори в компанията все още са разочаровани, след като преди година стартъпът набра 150 милиона долара при пазарна оценка от 6 милиарда долара, или оценка на акциите от 15.46 долара.

Специалистите предупреждават, че първият ден на търговия за една компания не може да е показателен за бъдещото й представяне. Някои продължават да се повишават, докато други регистрират спадове.

От 1980 година насам е имало 2 236 първични публични предлагания, при които цената на IPO-то е била понижавана под предварително определения ценови диапазон. Средно цената на тези компании се е повишавала едва с 3% в първия им ден на търговия. Само при 36 от тях е наблюдаван ръст от над 40%, сочи статистиката.

По традиция Джак Дорси, изпълнителният директор на Square, трябваше да даде старта на борсовата търговия в Ню Йорк, като натисне звънеца. Вместо това обаче той бе навън със своята майка, купувайки й цветя чрез ползване на услугите на приложението за разплащане, а бипкането от покупката бе определена като даваща началото на борсовата търговия. Това бе първият път в историята на борсата, когато стартът на търговията се дава отвън.

Технологичната компания генерира около 95% от приходите си от търговски вериги, ресторанти и други бизнеси, които плащат такса за осъществяването на паричните преводи.