Поскъпването на акциите на Square при дебюта им на борсата вчера може да накара главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Джак Дорси да забрави за проблемите с Twitter през тази година.

Акциите на компанията за мобилни разплащания поскъпнаха с 45% при дебюта им на борсата, което донесе на Дорси печалба от около 300 млн. долара за ден. Състоянието на Дорси, който в момента е начело и на Square, и на Twitter, надхвърли 1.5 млрд. долара в четвъртък само въз основа на стойността на акциите, които притежава.

Акциите на Square отвориха при цена от 11.20 долара за брой, след като при IPO-то бяха пласирани на цена от 9 долара под очаквания от компанията диапазон между 11 и 13 долара. В крайна сметка акциите приключиха вчерашната сесия на цена от 13.07 за брой.

При тази цена делът на Дорси от над 71 млн. акции струва около 930 млн. долара. Ако бъде извадена стойността им от 9 долара за акция от IPO-то, това означава, че Дорси е спечелил 289 млн. долара само в четвъртък.

При цената на затваряне на акциите на Twitter от 26.32 долара за брой делът на Дорси в социалната медия се оценява на около 575 млн. долара. Така общата стойност на книжата на Дорси в двете компании вчера възлизаше на над 1.5 млрд. долара.

Заплащането на Дорси от двете компании почти не увеличава състоянието му. За миналата година той е получил едва 3 750 долара заплата от Square за миналата година, а в момента не получава заплащане като главен изпълнителен директор на Twitter.