Шестима от 40-те топ предприемачи в САЩ на възраст под 40 г. дори не са навършили още 30.

На възраст, в която повечето хора завършват висшето си обучение и тепърва започван да се издигат в кариерата си, тези вундеркинди, които са натрупали състоянието си от Силициевата долина, помагат за превръщането на иновативни идеи в 9 и 10-цифрени състояние, преди още дори да са навършили 30 г.

Най-младият от тях е Палмър Лъки, който навърши едва 23 г. преди няколко месеца. Основателят на компанията, произвеждаща комплекти за виртуална реалност Oculus, започва своето начинание в гаража на родителите си, изкупувайки стари комплекти за виртуална реалност евтино от eBay.

Не след дълго той започва да експериментира с тях и да създава собствени нови версии от старите части, пише Forbes.

За да покрие разходите по създаването на прототипите, Лъки се обръща към Kickstarter, изпълнявайки една от най-успешните кампании в платформата за набиране на средства. Той набира 250 000 долара за по-малко от 2 часа и общо 2.4 млн. долара за месец.

Рисковият капитал не закъснява и през юли 2014 г. Facebook придобива Oculus за 2.3 млрд. долара в кеш и акции. Това се случва само две години след основаването на Oculus и два месец преди 22-ия рожден ден на Лъки.

Благодарение на скока в цената на акциите на Facebook, състоянието на Лъки в момента се оценява на 700 млн. долара.

Oculus, която по времето на придобиването все още разработваше прототипи, ще пусне първия си комплект за потребители в началото на 2016 г.

Ето кои са останалите петима:

Състоянието на 25-годишния Еван Спигел се оценява на 2.1 млрд. долара. Той е съосновател на популярното приложение Snapchat.

Джон Колисън е единият от братята създатели на компанията за разплащания Stripe. Той е на 23 г., а богатството му възлиза на 750 млн. долара.

Боби Мърфи е сред съоснователите на Snapchat. Той е 27 г. с лично състояние, възлизащо на 1.8 млрд. долара.

Патрик Колисън е по-големият брат на Джон Колисън. Неговото състояние също възлиза на 750 млн. долара., а той е на 27 г.

29-годишният Апурва Мета е създател на приложението за доставки Instacart. Неговото състояние се оценява на 400 млн. долара.