САЩ и Европа трябва да привлекат Русия за съюзник в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава".

В противен случай САЩ неизбежно ще трябва да изпратят сухопътни войски в Сирия и да понесат почти цялата тежест на разходите по унищожаването на базите на терористите в Сирия и в Ирак, заяви Робърт Каган, сътрудник на вашингтонския институт по политология Брукингс, цитиран от ТАСС.

Със засилването на кризата в Сирия позициите на Русия са се подобрили, заявил е експертът пред електронната версия на в. "Уолстрийт джърнъл". Европа може да не харесва това, че Москва подкрепя режима на Башар Асад, но "всеки партньор в борбата с "Ислямска държава" си струва да бъде включен в списъка" със съюзници, подчертава политологът.

Той напомня, че за нормализиране на отношенията с Русия призовават не само много немски политици и предприемачи, начело с бившия канцлер Герхард Шрьодер, бившият президент на Франция Никола Саркози и унгарския премиер Виктор Орбан.

Призивите на Саркози за партньорство с Москва се подкрепят и от френския президент Франсоа Оланд, който иска формирането на широка коалиция с Русия в борбата с "Ислямска държава", подчертава Каган.

Според политолога САЩ вече не са предишната свръхдържава, защото администрацията на президента Барак Обама допуска пропуски и е прекалено предпазлива. Каган смята, че ще са необходими около 30 000 американски войници и офицери за създаване на буферни зони за бежанците на сирийската граница.

Те ще могат да бъдат заменени от турски, саудитски и европейски сили едва след време. Още 20 000 американски военни ще бъдат необходими за изкореняването на "Ислямска държава" от Сирия и Ирак.

Засега всички очаквания на Вашингтон не се оправдаха, посочва експертът, цитиран от БТА.

Вижте още: Снайперистът, който всяваше страх у бойците на Ислямска държава