Стъпките за справяне с проблема, свързан с дизеловите двигатели на 8.5 милиона автомобила на германския производител Volkswagen, са напълно реалистични от техническа и финансова гледна точка, коментира вчера новият изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер.

Вижте още: Най-големите корпоративни скандали в историята

„Усилията да се справим с проблема са напълно постижими, както в техническо, механично, така и във финансово отношение“, коментира Мюлер вчера.

Според анализаторите разходите на немската компания се очаква да достигнат до 40 милиарда евро.

В отделен доклад от подразделението за луксозни автомобили на компанията Audi обявиха, че разходите за справяне с проблемите, свързани с дизеловите двигатели на автомобилите й, ще са с двуцифрена стойност в милиони долари.

От щатските регулаторни органи заявиха миналия петък, че към проблемните автомобили трябва да се добавят още 75 000 луксозни автомобила и високопроходими спортни коли, включващи модели на Audi и Porschе.

От Volkswagen вече са заделили като провизии 6.7 милиарда евро за покриване на разходите, свързани с разразилия се скандал, както и още 2 милиарда долара за компенсация на потенциални искове срещу компанията.

Компанията е получила одобрение от немския регулатор за оправяне на проблема при 90% от засегнатите автомобили, включващи модели с 1.6 и 2-литрови дизелови двигатели.

Техническо решение за засегнатите 1.2-литрови дизелови двигатели ще бъде предложено до края на този месец.