Сметките ви за ток започнаха ли вече да растат? Предвид на топлата есен, до края на зимата те неминуемо ще повишат стойността си, като в някои случаи това ще бъде в пъти.

За щастие, има много евтини, естествени начини за затопляне на жилището, които не включват електрически уреди.

Вижте 15 трика, които ще ви помогнат да запазите топлината у дома:

Запълнете пространството между дограмата и прозореца със силикон. Така ще спрете топлият въздух да излиза навън.

Това ще ви струва малка сума пари, но пък може да се окаже, че ще повиши температурата в помещението дори с няколко градуса, ако дограмата ви е стара.

Ако е слънчево, махнете завесите. Слънцето ще ви осигури изобилие от естествена топлина в студените дни.

Сложете пердетата, когато се скрие слънцето. Без него топлината се връща там, от където е дошла – тоест излиза през прозорците.

Използвайте плътни завеси през зимата, за да улавят топлината и да я задържат в помещението.

Вижте още: 10 загряващи продукта за хора, на които непрекъснато им е студено

Поставете плътни килими, по възможност с дълъг косъм, върху дървените подове и плочките.

Те ще спрат поглъщането на топлината от подовата настилка. Освен че ще е по-топло, ще бъде и много по-уютно.

Оставяйте вратата отворена, докато се къпете. Така ще можете да се възползвате от топлия въздух, идващ от горещата вода, и в други части от дома, не само в банята.

Използвайте изолатор за камина, за да запазите топлия въздух от бягство през комина. До 20 процента от него може да избяга от дома ви по този начин.

Ако живеете в старо жилище, помислете за допълнителна изолация на стените и тавана. Това със сигурност е една инвестиция, която се изплаща чрез ниските сметки за електроенергия.

Спете с бутилка гореща вода в леглото си. Може да ви се струва смешно, но е ефективно.

Изсипете вряла вода в бутилка и я пъхнете под одеялото, в подножието на леглото. Тя ще ви топли през цялата нощ.

Вижте още: 16 уютни стаи с камини за мразовити дни

Когато приключите с печенето, оставете вратичката на фурната отворена. Топлият въздух със сигурност ще се разнесе из цялата кухня.

Дръжте студения въздух зад входната врата с помощта на изолиращи постелки. Можете да си купите такива или пък да си направите сами.

Изолирайте прозорци с помощта на опаковъчно фолио с балончета, за да намалите загубата на топлина през тях. Това, разбира се, не е красив интериорен вариант, но пък е с гарантирано действие.

Изолирайте всички стаи в дома, които не използвате и не отоплявате. Колкото по-голям е вашият дом, толкова по-скъпо е да се отоплява.

Ако имате празна стая или място за съхранение, затворете вратата и я запечатайте добре с изолационно фолио. Така няма да губите пари за отопление на стая, която не използвате.

Обърнете посоката на вентилатора. Дори и да ви звучи абсурдно, ако той се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка, това ще тласне топлия въздух надолу, а хладният ще качи в горната част на стаята.

Спете в памучни чаршафи. Те държат топло през студените зимни нощи, особено ако ги комбинирате с дебела завивка.

Инвестирайте в програмируем термостат. Така можете да спестите до 10 на сто годишно от разходите за отопление и охлаждане.

И ако всичките ви трикове се провалят, обуйте си вълнени чорапи :)