Между Barden Tower и Bolton Abbey в Йоркшир, Англия, се намира един от най-опасните капани на природата.

Това е един малък и безобидно изглеждащ планински поток, известен като Болтън Стрид или просто Стрид. Но под повърхността на водата се крие дълбока пропаст с мощни подводни течения, която ще погуби всеки, който попадне в нея.

Вижте още: Най-опасните забележителности в България

Смята се, че нито един човек, който е паднал в Стрид, не е оцелял. А телата никога не са намерени.

Как един малък планински ручей може да има такава опасна репутация? Малкият поток се разширява в голяма река, която минава през Йоркшир, но в района на Bolton Abbey водите се провират през тесен процеп, от което се определя огромната скорост на водата и дълбочината на мястото.

Всъщност, тесният процеп на Стрид е само една илюзия. Под него се крие мрежа от пещери и тунели, които поглъщат останалата част от водите на реката. Никой не знае колко е дълбоко мястото.

На повърхността Стрид изглежда толкова скромен, а камъните толкова близо един до друг, че много посетители в миналото безразсъдно скачат в него или се разхождат по хлъзгавите скали.

След множество нещастни случаи обаче днес край потока са поставени предупредителни табели.

Легендата разказва, че млад мъж се опитва да прескочи потока през 1154 г. и загива. Майка му решава да дари околните земи, за да бъде изграден манастирът Bolton Priory. По-късно трагичната легенда е увековечена от Уилям Уърдсуърт в поемата му "Силата на молитвата".