Германски гражданин е продал на арабин 4 автомата, използвани при терористичните нападения в Париж на 13 ноември, съобщи вчера в. “Билд”, позовавайки се на сигурен източник от службите. Търговецът се казва Саша В. (34 г.) от град Магщадт, федерална провинция Баден-Вюртемберг със столица Щутгарт. Той бил задържан на 16 ноември и се намира в затвора Щутгарт-Щамхайм. Следствието се наблюдава от Главна прокуратура.

Саша В. продал два автомата АК-47 китайско производство и още два “Застава М70” югославско производство. Четири имейла на смартфона на нелегалния оръжеен търговец недвусмислено доказвали сделката с арабин от Париж, на когото на 7 ноември т.г. са били продадени четирите автомата. Задържаният Саша В. бил под наблюдение от началото на тази година. Той бил заподозрян от службите във Франкфурт на Майн, че е част от банда, търгуваща по интернет с оръжия, резервни части и муниции.

Разследващите разполагали с доказателства, че Саша В. осъществил 8 нелегални оръжейни продажби в периода 14 август-18 ноември т. г., твърди “Билд”. Това е ставало през т.нар. даркнет, кодирана платформа в интернет. Там Саша В. изполвал псевдонима DW Guns, пише в. Труд.

Междувременно в четвъртък вечер в Берлин бяха задържани двама души на 28 години и на 64, заподозрени в подготовка на атентат в Дортмунд, в западната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Те бяха освободени, но следствието срещу тях продължава, като прокуратурата обяви, че освен тях разследва и издирва трети заподозрян. Двамата заподозрени - сириец и тунизиец, бяха задържани при акция в проблемния квартал “Нойкьолн”, населяван от голям брой имигранти, включително араби.

Шестима станаха вчера обвинените в Белгия за участие на дейността на терористична група във връзка с разследвенето на атентатите в Париж от 13 ноември. Двама от тях са арестувани в четвъртък във Вервие в източната част на Белгия, а един е задържан същия ден в Брюксел. Няма подробности за ролята им в атентатите.