Повишението на цената на винетката далеч не е това, което трябва да е. Анализът показа, че цената трябва да е 145 лв. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ.

Пътният данък, който се плаща в общината, отива за инвестиране в общината, а не в републиканската пътна мрежа, поясни тя. Ние имаме 20 хил. км общински пътища, за които не събираме такси, подчерта тя, като добави и това, че 190 хиляди водачи получават безплатни винетки заради инвалидност.

Според министъра 97 лв. за годишна винетка, разделено на 12 месеца в годината, излиза по 8 лева на месец, което не е много. Всеки, който използва автомобил, едва ли това ще му е толкова много, каза Павлова, цитирана от БГНЕС.

Инвестициите в строителство и рехабилитация на пътища от 2009 г. до сега са над 3 млрд. лв. Едва 1.5 млрд. лв. са от европейската солидарност, другите 1.5 млрд. лв. са от републиканския бюджет, обясни регионалният министър.

Тя увери, че има готовност за справяне при зимни условия и препоръча да не бъдат допускани на границата камиони, които нямат необходимите грайфери на гумите.