Неведнъж сме алармирали за тревожните демографски тенденции в страната ни и опасностите, които носят те за икономическата. Поредният доклад на Евростат за населението на страните от ЕС ни дава по-реална представа за това къде сме ние, сравнени с останалите европейски страни. Ето и какво сочи статистиката:

Демографските трендове, заедно с миграцията, глобализацията и климатичните промени, са признати като едни от най-сериозните заплахи, пред които е изправена икономиката на ЕС.

Вижте още: Как опасните демографски трендове ще ни се отразят в бъдеще?

През последното десетилетие профилът на европейското население се е променил сериозно, до голяма степен вследствие на застаряване на населението и промяна в семейните пропорции и структури.

Един от негативните трендове в ЕС е сериозното застаряване на населението през последните 20 години.

През 2014 г. средната възраст на населението в страните от ЕС е 42.2 години, което означава, че половината от населението е по-младо от тази граница. За сравнение, преди двадесет години средната възраст на населението в ЕС е едва 36.2 години.

С най-младо население се отличават Ирландия (36 години), Кипър (36.8 години) и Словакия (38.6 години).

С най-застаряващо население са Германия (45.6 години) и Италия (44.7 години). За съжаление, страната ни е на трето място в тази негативна класация със средна възраст на населението за изминалата година от 43.2 години.

С най-много се е повишил този показател в Литва – с близо 9 години за 20 години, следвана от Германия и Португалия със 7.5 години.

На фона на застаряването на населението, сериозна тревога буди и фактът, че близо една трета (31.8%) от домакинствата са съставени от един човек. С най-голям подобен процент се отличават скандинавските държави, като той е 45% в Дания и около 40% във Финландия и Швеция.

С най-малък процент на еднофамилните домакинства се отличава Кипър – едва 20.8%. У нас процентът на този тип домакинства е сравнително нисък при ниво от 24.2%.

Над 40% от домакинствата от един член в ЕС са на възраст 65 или повече години. Страната ни се нарежда на четвърто място в негативната класация, като този процент у нас възлиза на 57.4%. Пред нас са единствено Хърватия (61.9%), Румъния (59.1%) и Португалия (58.5%).

Близо три четвърти от семействата са двойки със сключен брак. Най-нисък е процентът в Естония (52.5%) и Латвия (53.6%). Най-висок е показателят в Кипър (83.9%), Гърция (82.2%) и Румъния (80.2%).

В страната ни този процент е 71.6%, като в столицата София е по-нисък – при ниво от 66.2%.