Районът около терминал 1 на летище „София” е отцепен заради сигнал за съмнителен микробус, съобщиха от СДВР. Бусът е бил пред входа на терминала, а обучените специализирани кучета са дали сигнал, че в него може би има експлозив.

От летището първоначално потвърдиха, че в микробуса е намерена бомба. По-късно от МВР опровергаха информацията и подчертаха, че става дума за съмнение за взривно устройство. От летището също промениха позицията си.

Полицията отцепи целия паркинг. На място е изпратен Специализираният отряд за борба с тероризма. "Веднага е задействана процедурата за реакция при взривни вещества. Уведомени са всички служби, както и СОБТ, който извършва проверка на въпросния бус.

Няма данни за намерено взривно устройство, продължава проверката на самия багаж, който към 15:20 ч. не е взривен", съобщи главен комисар Антонио Ангелов, директор на Гранична полиция. Той допълни, че е установено с каква регистрация е въпросният бус.

Управляван е от гражданин с чужда националност, който рано сутринта е излетял от летище "София". Не бе съобщена информация кой е той и накъде пътува. Сапьорите и в момента вадят пакети и куфари. Ако има експлозив, той може да и в тайник, а не в багажа.

Директорът на летището Христо Щерионов също отхвърли първоначално подадената информация на пресцентъра и потвърди, че има само съмнения за експлозив, посочва bTV. Щерионов посочи още, че е създадена организация пътниците от Терминал 1 да бъдат извозени до Терминал 2.

„Летището оперира нормално и ще бъдат изключени всички предпоставки за закъснения на полетите”, каза още той. По думите му летище "София" ще работи само с един терминал до полунощ.

Докато официални представители дават противоречиви информации за това има ли бомба на летище "София" или не, и на други места в столицата имаше тревога. Задействана аларма в Бизнес парка наложи евакуацията на няколко сгради, но дошлите на място униформени не откриха нищо опасно.

По информация на bTV сигнал е бил подаден и за района на Министерството на земеделието. От полицията обаче даже отрекоха да са получавали подобна информация.