Арабски милиардер обяви, че съжалява, че е подкрепял Доналд Тръмп, след като кандидатът за президент на САЩ призова на всички мюсюлмани да бъде забранено влизането в САЩ.

"Написах статия в негова подкрепа във водещ вестник в Персийския залив," казва Калаф Ал Хабтор, който е в класацията на милиардерите на Forbes. "Там написах, че ни е омръзнало от политиците и че те са унищожили Близкия изток ... написах, че имаме нужда от успели бизнесмени като г-н Тръмп."

Вижте още: Тръмп иска да бъде забранен достъпът на мюсюлмани в САЩ

Ал Хабтор е председател на базирания в Обединените арабски емирства конгломерат Al Habtoor Group, който построява летището на Дубай и притежава автокъщи на Aston Martin и Bentley, както и луксозни хотели в региона.

Той е шокиран от коментарите на Тръмп, които американският милиардер защити като "здрав разум."

"Когато говореше за мюсюлманите, които ги нападат ... трябва да призная, че направих грешка с това, че подкрепих г-н Тръмп," казва Ал Хабтор. "Той създава омраза между мюсюлманите и САЩ."

В понеделник Тръмп заяви, че подкрепя "пълна и абсолютна забрана за допускане на всички мюсюлмани на територията на САЩ, докато ръководителите на страната не разберат какво се случва." Според Тръмп подобна забрана е необходима, за да се защити САЩ от мюсюлманския екстремизъм.

В същото време империята на Тръмп се простира из целия свят, в това число и в страни с преобладаващо мюсюлманско население като ОАЕ, Турция и Индонезия, според уебсайта на неговата компания.

От Damac Properties, която си партнира с американския имотен магнат за управлението на голф игрището Trump International Golf Course в Дубай, засега отказват да коментират въпроса.