Джеръми Сийгъл е професор по финанси в университета Wharton School и главен инвестиционен стратег в Wisdom Tree Funds. Той е автор на книгата „Акциите в дългосрочен план“, която е с пето издание. Сийгъл е известен и уважаван инвестиционен стратег с дългогодишен опит.

Вижте още: Dow все още може да достигне 20 000 пункта, според Сийгъл

В края на изминалата година Сийгъл коментира, че страведливата стойност на широкия индекс е около 2 300 пункта. От тогава насам индексът се повиши с 1.2%, като остава под посочената стойност.

Ето и какво очаква специалистът за представянето на S&P 500 в интервю пред финансовото издание CNBC:

“Извън периода на рецесията не съм наблюдавал толкова рязко понижение в печалбите на щатските компании спрямо прогнозите, подобно на случилото се през тази година. Нлице бе пълен колапс в печалбите. По това време на миналата година оперативната печалба на компаниите от S&P 500 бе средно между 120 и 125 долара на индекс.

Към момента тези печалби са съответно между 106 и 107 долара. Това е безпрецедентно понижение. То се случи заради спада в печалбите на петролните компании и силата на долара. Това е отнело около 15 долара печалба на индекс“, коментира Сийгъл.

Никой не е очаквал петролът да поевтинее до настоящите си нива, смята Сийгъл. Когато хората попитат: „Не е ли евтиният петрол добър за САЩ?“, отговорът е „Да, евтиният петрол е добър за САЩ. На практика дори и скъпият долар е добър за САЩ. Той повишава покупателната способност на хората. Намалява цената на вноса“, коментира Сийгъл.

Проблемът обаче е, че S&P не е само щатски индекс. Между 40 и 45% от печалбите на щатските компании се реализират от чуждите пазари. Като към това се добави и голямата тежест на енергийния сектор и свързаните с него отрасли, това обяснява защо печалбите са се понижили толкова, обяснява професорът.

Каква е справедливата стойност на S&P 500?

„Прогнозите за оперативна печалба на индекс за следващата година са за 125 долара. Това обаче се оказа твърде оптимистично за изминалата година и най-вероятно ще е твърде оптимистично и за тази. Не смятам обаче, че ниво от 120 долара на индекс е недостижимо, предвид на добрия ръст от между 7 и 8% в печалбите извън енергийния сектор.

Това, от което се нуждаем в момента, е стабилизиране на петрола между 40 и 50 долара за барел, както и на еврото при нива от между 1.05 и 1.10 спрямо долара, за да видим добри печалби“, прогнозира Сийгъл.

Ако всичко това се материализира, то може да има една година закъснение от миналогодишната прогноза за нива на индекса от 2 300, което да се материализира в края на следващата година, заключава специалистът.