Силна година отчита Amazon, което означава и повече приходи за нейния основател и изпълнителен директор Джеф Безос. Според данните на Forbes от 1 януари до сега той е спечелил 29.5 млрд. долара.

Други милиардери, които също са отчели силна година, са Марк Закърбърг (Facebook), който е спечелил 11 млрд. долара през 2015 г., Лари Пейдж и Сергей Брин (Google) – съответно 9.2 млрд. долара и 8.9 млрд. долара, Майкъл Блумбърг (бившият кмет на Ню Йорк) – 5.5 млрд. долара. Известният до скоро като най-богатия човек в света Карлос Слим е загубил 14.2 млрд. долара според Forbes.

Безос е спечелил не само най-много като абсолютна стойност, но и като процентен ръст. Богатството му вече се оценява на 58.4 млрд. долара. Това прави по 80 млн. долара средно на ден или 3.4 млн. долара на час или дори 56 126 долара на минута.

Вижте още: Топ богаташите в САЩ притежават колкото 50% от американците

Сумата е 59 пъти повече от последния договор на баскетболиста Леброн Джеймс с Nike. Това означава, че тази година Безос е спечелил достатъчно пари, за да купи шест пъти и половина Доналд Тръмп, ако Forbes са изчислили правилно богатството на Тръмп. Дори, ако вземете обявените от самия Тръмп 10 млрд. долара нетно богатство, сумата на Безос пак е три пъти по-голяма.

Ако сравним парите, които шефът на Amazon е спечелил тази година, с БВП-то на някои страни, се оказва, че тя е повече от БВП-то на 67 различни държави според данните на Международния валутен фонд, сред които Буркина Фасо с население 18.4 млн. души и БВП 29.42 млрд. долара, Гвинея с БВП 28.62 млрд. долара, Конго – 28.36 млрд. долара, Македония – 27.72 млрд. долара, Кипър – 27.52 млрд. долара и др.

Теоретично сумата, която Безос е изкарал тази година, е достатъчна, за да купи Airbnb, която се оценява на 25 млрд. долара и ще му останат да купи 18 пъти вестник Washington Post (базирано на цената, която той плати за него преди няколко години – 250 млн. долара.)

И всичко това спечелено само от един човек в света за само една година от живота му.