Добрите резултати, изнесени от Amazon за третото тримесечие, доведоха до поскъпване в акциите на компанията с близо 11% в извънборсовата търговия вчера. Книжата са нараснали близо два пъти през тази година.

От вчерашното повишение най-много се е облагодетелствал изпълнителният директор и основател на компанията Джеф Безос.

Състоянието му се е повишило с над 5 милиарда долара, с което възлиза на над 55 милиарда долара, според изчисления на Bloomberg. Това го прави третия най-богат американец - след Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Безос се превърна също така в петия най-богат човек в света. За сравнение, в началото на годината той заемаше едва 20-а позиция в класацията на милиардерите.

Amazon е компания, известна сред инвеститорите с това, че реализира изключителен ръст на бизнеса си за сметка на печалбата. През второто тримесечие обаче от компанията отчетоха печалба в размер на 92 милиона долара, или 19 цента на акция.

Безос направи вчера нещо, което не е правил от 2010 година насам – обеща на акционерите компанията му да е на печалба през силното четвърто тримесечие. Според Безос печалбата на Amazon ще е в диапазона между 90 милиона и 1.28 милиарда долара. И макар това да е доста широк диапазон, явно инвеститорите останаха доволни.