Тест драйвът е един от малкото ви шансове да пробвате автомобила, който сте си харесали в реална обстановка и да откриете неща, които може би не ви допадат. Ето защо е важно да ползвате този си шанс изключително внимателно и отговорно.

Специалистите препоръчват някои неща, които можете да направите по време на тест драйва, за да добиете по-добра представа дали това е вашият автомобил или не.

Едно от нещата, които трябва да направите първо, е да тествате всички автомобили, между които се чудите в един ден, за да можете реално да ги съпоставите.

Необходимо е да ги тествате възможно най-дълго, поне тридесет минути, върху различен тип пътища и настилки, както и по възможност в различни условия. За целта начертайте си тестовия път предварително, а не когато се качите в автомобила.

Имайте предвид, че продавачът може да ви предложи определен път, който максимално да прикрива определени слабости на модела.

Опитайте се максимално да неутрализирате страничните фактори. Много е възможно продавачът да ви предложи да ви придружи. Затова вземете с вас приятел, който да разговаря с него и да не отклонява вниманието ви от това, върху което трябва да сте максимално концентрирани. Освен всичко, още едно мнение няма да навреди.

Всеки автомобил може да се персонализира. Затова преди да потеглите, убедете се, че сте нагласили всичко максимално удобно за вашия ръст и маниер на шофиране. Така ще избегнете неприятното усещане, че нещо не ви е било наред при шофирането.

Определете комфорта на шофиране. Меко, твърдо или нещо по средата. Имайте предвид, че спортните автомобили и седаните се отличават с по-твърдо возене, това е жертвата срещу по-голямото ускорение.

За да определите предпочитанията си към най-приложимото за вас возене, пробвайте няколко различни модела автомобили от един и същ клас и определете кой от тях ви е транспортирал най-комфортно, според вашите изисквания.

По отношение на ускорението, трябва да се убедите, че автомобилът предоставя достатъчно мощност от спряла позиция, за да можете спокойно да се включвате в движението, когато сте спрели. Ускорениетоь освен от мощността на автомобилаь до голяма степен се определя и от скоростната кутия.

По отношение на волана. Трябва да определите дали воланът е достатъчно чувствителен и съответства на вашите изисквания. Успява ли автомобилът да се движи в права линия, когато воланът се пусне или има нужда от непрестанни корекции? Поведението на волана е критично за избягване на произшествия на пътя.

Пробвайте доколко е маневрен автомобилът при паркиране на тесни места.

Тествайте какво е нивото на шум при различна скорост, както и каква е видимостта по време на нощно каране.