Бившият вече изпълнителен директор на най-големия европейски производител на автомобили Volkswagen, Мартин Винтеркорн, все още получава голямата си заплата, въпреки, че подаде оставка във връзка със скандала с компанията.

Според информация, цитирана от немското издание Handelsblatt, договорът на Винтеркорн официално изтича в края на следващата година и от компанията не виждат причина да не продължат да му плащат заплатата.

Вижте още: Как проучване за 50 000 долара струва на Volkswagen милиарди

Винтеркорн бе начело на VW от 2007-ма година до септември на тази година, като базовата му годишна базплата е в размер на 1.62 милиона евро.

С включването на щедрите бонуси, които получава обаче, възнаграждението му за 2014-та година възлезе на 15 млн. евро. Това го направи най-високоплатения изпълнителен директор, сред 30-те компании членки на немския борсов индекс на сините чипове DAX.

За тази година възнаграждението на Винтеркорн се очаква да възлезе на 10 млн. евро.

Въпреки, че немската компания иска да приключи с „ерата Винтеркорн“, тя не е склонна да плати "златния му парашут“, заради страх от публични критики.

Винтеркорн не пожела да се откаже от привилегиите си, защото се определя като „невинен“ по скандала свързан с управляваната от него компания. Той настоява, че не е знаел за случващото се с проблемните дизелови автомобили на компанията.