Доларът поевтинява в азиатската търговия днес на фона на опасения до колко и с какви темпове Федералният резерв на САЩ ще вдига лихвите през следващата година.

Доларът се обезцени до 121.20 спрямо йената, отстъпвайки допълнително от достигнатия в петък връх от 123.59. Еврото поскъпна до 1.0867 спрямо долара, а доларовият индекс записва лек спад до 98.680 пункта.

Йената запази ръста си след решението на Централната банка на Япония от петък да не увеличава количеството на активите, които изкупува.

От Barclays прогнозираха, че Фед ще вдигне лихвите с не повече от 75 базисни пункта през следващата година.

Проучване на Reuters сред 120 икономисти показва, че Фед ще повиши лихвите отново през март, но вероятно няма да затяга паричната политика с темповете, с които обявиха от банката.

Нетните дълги позиции при долара пък паднаха до най-ниското си ниво от началото на ноември.

Несигурността около политиката на централната банка влияе и на очакванията по отошение на британския паунд.

Един от членовете на борда на директорите на Централната банка на Великобритания, който подкрепя вдигането на лихвите, заяви, че факторите, понижаващи инфлацията, "са станали по-продължителни", което позволява да се "вземе глътка въздух" преди затягането на паричната политика.

Мартин Уийл е един от двамата души в борда, които още в края на 2014 г. настояваха за вдигане на лихвите, така че неговото признание предполага, че вероятността от вдигане на лихвите в краткосрочен план е малка.

Нежеланието на централната банка да вдигне лихвите държи валутата под натиск от няколко месеца. Днес паундът се търгува на ниво от 1.4912 спрямо долара, точно над осеммесечното дъно от 1.4862.