За тези, които имат щастието да пътешестват из Русия, предлагаме обзор на най-добрите зоопаркове в страната. Те са истинска гордост за гражданите и предпочитана дестинация, особено ако сте с деца.

1. Московски зоопарк

Столичният зоопарк е един от най-старите в Европа и в цяла Русия. Създаден е през 19 век. Питомците му винаги са имали високопоставени покровители. Един от първите обитатели на този зоопарк са индинският слон, подарен от Александър II, и зебра от египетския крал.

В наши дни един от най-ценените обитатели на зоопарка е Сатурн - крокодил от Мисисипи.

В Московския зоопарк живеят около 8000 животни от над 1000 вида.

Особено впечатляващо е обиталището на бялата мечка. Тя се радва на генератор за сняг.

2. Новосибирски зоопарк

Тук можете да видите над 750 вида животни. Този зоопарк е един от най-титулованите в цяла Русия и според TripAdvisor влиза в топ 25 на най-добрите зоопаркове в света! Заема 9-то място сред европейските си "колеги".

През 2008 година Новосибирският зоопарк бе финалист в конкурса "7-те чудеса на Русия".

Предвижда се в бъдеще да бъде построен открит делфинариум с басейн за плуване с морски артисти, обиталище за пингвини и нов паливион за примати.

3. Държавен зоологически парк Удмертия в Ижевск

Този зоопарк не е голям, но пък това не му пречи да се нареди сред най-добрите зоопаркове в страната и в цяла Европа.

Символ на ижевския зоопарк е вълкът, олицетворяващ вярност и преданост. Статуя на вълк посреща гостите на самия вход на зоопарка. Жителите на града имат обичая да си пожелават желание, полагайки ръка върху лапата на бронзовия вълк.

4. Ярославски зоопарк

Този парк е един от най-новите в Русия. Управителите на парка нямат за целта да увеличават самоцелно видовете на обитателите, а по-скоро да работят в насока максимално комфортни условия за живот на животните.

Територията му е огромна. Това позволява животните да разполагат с големи пространства, които обитават сякаш свободни. Размножават се в максимално добри условия.

Зоопаркът предлага на посетители възможност да ловят риба. Срещу заплащане, разбира се.

5. Зоопарк "Лимпопо" в Долен Новгород

Историята на този зоопарк започва, когато настоящият директор на зоопарка Владимир Герасичкин открива преди повече от 10 години силно пострадала сова. Понеже за нея животът на свобода става невъзможен, местната власт решава да изгради дом, където да пребивава. Така започва оформянето на зоопарка. Днес там живят почти 1000 птици и животни.

Символ на парка, както сами можете да се досетите, е совата. Тя е изобразена на входния билет.

6. Парк на флората и фауната в Красноярск

Намира се близо до резервата в Красноярск. По брой на обитателите красноярският зоопарк влиза в топ 5 на най-добрите в Европа. Днес там виреят около 7000 питомеца и над 600 вида растения.

Особена гордост представляват пингвините, акватерариумът, охраняван от акула и цялата армия чифтокопитни животни. Устроен е и парк на динозаврите. Той е от съвсем скоро - 2014 г.

7. Калининградски зоопарк

Всеки зоопарк има символ. В Новосибирск това е снежният леопард, в Ижевс - вълк, а в Калининград - хипопотам на име Ганс.

Това животно е истински герой. Преживява войната, бива тежко ранен, но оцелява. Днес ще го видите на входния билет. Той е символ на възраждането на зоопарка, който се смята за един от най-красивите в Русия.

8. Сафари-парк в Геленджик

Популярен парк в Русия, предназначен за хора, които искат да се докоснат до дивата природа без цензура. Има тигри, мечки и други зверове. Тук намират подслон всички животни, които поради някаква причина са били експлоатирани - артисти от цирка, отпратени домашни любимци и т.н.

9. Приморски сафари-парк във Владивосток

Тук можете да видите диви животни, от които не ви делят решетки. Приключенски настроените гости на парка се придружават от професионални гледачи, които не само разказват любопитна информация за животните, но и понякога хранят животни от ръката си.

10. Ростовски зоопарк

Той е на повече от 80 години. Смята се за един от най-големите в Русия.

На територията му живеят редки животни (400 вида) и растат реликтови дървета, например - 150-годишният дъб, който се смята за най-стария в Ростовска област.

Тук можете да видите редкия вид бял лъв, чието съществуване дълго време се смяташе, че е лъжа.