300 български студенти вече намериха работа в САЩ през следващото лято. Още преди кампанията за студентските бригади отвъд океана Work and travel да стартира с пълна сила, 75 фирми са наели наши сънародници, основно в Аляска.

"Навремето започнахме с две фирми, а сега американските шефове предпочитат да наемат основно българи заради добрия им английски и коректността им. Вече имаме проблем да наемаме достатъчно големи зали, които да поберат всички желаещи", разказва Борислав Милков от проект "Световно образование".

Наемането на студенти за лятото продължава отново след празниците, като през януари ще има основно интервюта онлайн, а през февруари българите ще имат реална възможност да се срещнат тук с шефове на фирми.

Аляска от няколко години е истински хит сред българските студенти, търсещи бригада в САЩ. А ако отидеш веднъж, няма начин да не повториш. И дори да доведеш приятели, пише вестник "Стандарт".

Студеният щат през лятото е много гостоприемен - съчетава температури от порядъка на 25 градуса със Северно сияние и бели нощи, затова студентите ни кандидатстват основно там, разказва Борислав Милков.

Българите, които биват наемани там, работят основно в хотели, които обслужват клиентите на круизни кораби, спиращи край бреговете на Аляска. Обикновено пасажерите отсядат за няколко дни по крайбрежието в местни хотели, където ги обслужват основно български студенти.

Търсят се хора за всякакви постове - от рецепционисти през камериери и пикола, като заплащането е по-високо, отколкото в други части на САЩ.

Тарифата тръгва от 9.75 долара на час и стига до 14 долара при рецепционистите, които обаче трябва да бъдат с много добър английски. Работодателите там са щедри и по отношение на битовите придобивки - осигуряват храна, настаняване и екскурзии до местни резервати, където студентите ни могат да влязат в контакт с индианците.

Правят им и барбекюта и ги водят на риболов, а местното население, което рядко е напускало собствения си щат, с охота възприема различната култура, която пришълците носят, разказва Милков. Тази година тамошната най-голяма фирма за круизни кораби Primcess е отправила към българите рекорден брой оферти, но те отдавна вече пътуват до Аляска - дори не толкова заради по-високото заплащане, а заради самото изживяване.

Според Милков средните суми, които нашите бригадири в САЩ са си докарали миналото лято, са били около 6000 долара за цялата бригада, но за Аляска ставките са по-високи.

Тази година с оферти се включват и Хаваите, макар че те търсят хора за не повече от 3-4 позиции. Работата обаче е специфична - инструктори по уиндсърф, така че вероятно и самите кандидати няма да бъдат много. Заплащането е около 11 долара на час, но не бива да забравяме, че бакшишите тук не са малки, защото Хаваите са луксозна дестинация, казва Милков.

Нараснал е и броят на предложенията за работа в Ню Йорк, където се търсят стюарди за луксозни автобуси. Младите хора пътуват до Ланг Айланд и Манхатан, като обслужват пътниците, а тарифата, по която им се плаща, е 10 долара на час. Миналата година за тази работа са били наети 5-6 наши студенти, но тази година местата вече са 30.

Иска се добър английски, на който можеш да водиш нормални разговори, дори и да не е перфектен. По време на интервюто обаче се гледат и други качества - контактност, излъчване, взема се предвид и опитът на студента.

"За наша радост, 98% от кандидатите за тези места биват наети веднага. Това означава не само, че много добре преценяват себе си, но и че английският на българските студенти вече се подобрява значително", разказва Борислав Милков.

Естествено, сред офертите присъстват и работа в големите национални паркове - идеалното място да отиде по-голяма група, като студентите с по-добър английски могат да помагат на приятелите си. Много се търсят аниматори за увеселителните паркове, както и келнери.

Все повече американски работодатели вече осигуряват и настаняването на студентите, които работят за тях. "Не са длъжни да го правят, но фирмата, с която си партнираме, го изисква, затова да намериш място за нощувка вече не е такъв проблем", разказва Милков.

От 6 години "Световно образование" дава и стипендия на един студент сирак, като покрива разноските му по пътя и по време на самата бригада, за да му помогне да спечели пари, да подобри английския си и така да промени живота си.

В последните години се забелязва по-различна тенденция по отношение на това как постъпват студентите със заработените в САЩ средства. Ако в началото обикновено те ги използваха за материални придобивки или просто да се издържат по време на учебната година, сега все повече ги влагат в образованието си.

Спряха да си купуват коли и инвестират в себе си, разказва Милков. Мнозина от тях ги спестяват, за да заплатят след това магистратурата си в чужбина. Някои от тях се влюбват в САЩ и решават да се върнат, за да изкарат магистърската си степен там, а това е доста скъпо, казва Борислав Милков.

Други избират да продължат обучението си в Холандия или Великобритания. От новата учебна година Островът ще предлага вече уникална възможност в тази сфера, защото правителството започва да отпуска кредити за магистри. Така студентите могат да платят таксите си със заема, а за издръжката си да ползват заработеното по време на бригадите.

Расте и броят на тези, които използват парите за пътувания. Вече не са малко хората, които след края на бригадата започват обиколки из щатите, които все още не са посетили, отиват в Канада и дори пътешестват из Азия.

"Имаме участници в бригадите, които след завръщането си качват снимки от Бали или Тайланд, а това е истинският смисъл на програмата - да работиш и да пътуваш, докато си в студентска възраст, казват от "Световно образование".