Всички, които отглеждат цветя и растения в саксии, знаят колко често се налага да ги пресаждат, когато пораснат. Ако започнете от нулата със семена, докато порасне растението, ще трябва да му смените саксията няколко пъти.

Дизайнерите от английската фирма Studio Ayaskan са намерили по-добро решение. Те създават саксия, която увеличава размера си, заедно с нарастването на растението. Това спестява необходимостта от купуване на няколко саксии в различните етапи от живота на цветето.

Оригами структурата на Growth й позволява да увеличи обема си четири пъти. За разлика от други модели сгъващи се саксии, тази не изисква никаква намеса от страна на човека. Growth създава достатъчно място за корените на растението. Единственото, което трябва да правите, е да добавяте почва, когато е необходимо.

През целия цикъл живота си, от семената до окончателния му размер, всяко растение се трансформира – цъфти, разлиства се, увеличават се корените му. Growth има за цел да обхване целия този процес, обясняват дизайнерите от Studio Ayaskan.

За сега саксията все още не се продава, тъй като авторите на дизайна търсят партньорска фирма, която да се заеме с производството й.

Друга подобна саксия е Fold Pot на Zincere.

Изработена е от силикон и също има възможност да променя размера си, макар и не толкова лесно и толкова много, колкото Growth. Fold Pot е гъвкава и нечуплива. Предлага се в три цвята – глинено оранжево, бял и черен. Цената й обаче никак не е ниска – около 90 долара.