Ако работодателят ви удържа от заплатата посещенията до тоалетната, бихте ли стискали, докато свърши работния ден, или бихте жертвали парите, за да се облекчите?

Служителите в American Future Systems Inc е трябвало да правят този унизителен избор всеки ден. Това обаче вероятно няма да им се налага повече след намесата на съда.

Тази седмица щатски съд наложи на компанията глоба от 1.75 млн. долара, която да бъде изплатена на служителите, които са били принуждавани да се отказват от заплащане, за да посещават тоалетната и да правят кратки лични почивки.

Компанията, която по ирония на съдбата се занимава с публикацията на нюзлетъри за най-добри трудови практики, разполага със срок до днес, за да избере как ще плати парите. Солената глоба представлява обезщетение със задна дата за 6 000 служители.

Служителите на компанията са се регистрирали, че напускат работното място, когато са посещавали тоалетната в 14 от офисите на компанията в периода юли 2009 г. - юли 2013 г. в няколко щата, пише Philadelphia Inquirer. Компанията все още не е променила фирмената си политика по този въпрос, така че обезщетенията се очаква единствено да растат.

"Нито един служител не би трябвало да бъде изправян пред избора: да отида ли до тоалетна или да получа заплащане за работата си?", казва Адам Уелш, адвокат към Министерството на труда във Филаделфия.

На фона на скандалната си фирмена политика, която прилага от години, не е изненада, че American Future Systems е имала сериозни проблеми с текучеството на служителите.

American Future Systems Inc., която официално развива дейност под името Progressive Business Publications, е информирала служителите си през 2009 г., че могат да излизат в почивки, когато пожелаят, но това време няма да им се заплаща.

В делото, заведено от Министерството на труда през 2012 г., се твърди, че компанията е нарушила закона за трудовите отношения, защото служителите й не са заработвали дори и минималната заплата (7.25 долара на час), след като шефовете им са изисквали от тях да излизат в неплатени почивки, според Associated Press.