Флатейри е малко рибарско селище, разположено на тясна ивица земя, издадена в морето, намираща се в северозападната част на Исландия.

Селото с едва 300 жители е търговска спирка от 1792 г. Неговият апогей е през 19 век, когато се превръща в основен китоловен център и база за лов на акули.

Риболовната промишленост винаги е била жизнено важна за селата в района, които успешно я съчетават с туристическа дейност. Днес селото е много популярна дестинация за чуждестранни морски риболовци.

Подобно на много исландски села, Флатейри се намира на морския бряг в подножието на стръмна планина, лишена от растителност и наречена Skollahvilft.

Тя остава покрита със сняг през по-голямата част от годината, което я прави податлива на лавини. Въпреки това в района няма сериозни инциденти до октомври 1995 г.

В четири часа сутринта на 27 октомври жителите на Флатейри спят. Изведнъж са събудени от оглушителен рев, когато лед, скали и сняг се свличат надолу по планината.

Седемнадесет къщи, от които само за една се смята, че лежи в зоната на лавинна опасност, са погребани под сняг и скали.

Двадесет души губят живота си в този ден ден. Бедствието е втората смъртоносна лавина в същия регион в рамките на десет месеца. През януари в близко рибарско селище 16 души умират при подобен инцидент.

За да се избегнат нови бедствия, през 1998 г. е построена специална A-образна дига в планината, който да предпази Флатейри от лавини. Структурата се състои от две прегради, които образуват клин, или А-образна форма.

Между тях се намира малък язовир. Стените са с дължина 600 метра и 15-20 метра височина, докато язовирът е с размери височина 10 метра и дължина 350 метра.

Вижте още: Най-красивият язовир в света дава вода на Ню Йорк

Само година след като язовирът е завършен, през февруари 1999 г., голяма лавина от планината рухна в източната му част и се стоварва в морето. Селото е запазено.

Следващата зима, през март, друга огромна лавина се блъска в западната стена и съоръжението отново спасява населеното място. Други по-малки лавини се свличат редовно и всеки път снегът се отклонява на безопасно разстояние от селото.