Логично е поевтиняването на петрола, почти през цялата изминала година, да се е отразило много негативно върху сектора на възобновяема енергия. Да, обаче това не се е случило.

Инвестициите в сектора през 2015-та година са били рекордни – 329 милиарда долара, като е бил добавен нов производствен капацитет, от 121 гигавата, според данни на Bloomberg New Energy Finance.

Всичко това се случва в условията на спад в цената на петрола, въглищата и природния газ през последните 18 месеца, което прави възобновяемата енергия по-малко привлекателна енергийна алтернатива.

Друга причина за това инвестициите в „чиста енергия“ да трябваше да се понижат е Европа.

Икономиката на Европа се забави през 2015-та година, както и инвестициите във възобновяема енергия, като те са били най-малки от 2006 година насам.

Негативният ефект от представянето на Европа обаче, е бил компенсиран до голяма степен от развиващите се икономики, особено от Китай.

Китай е похарчил рекордните 111 милиарда долара за развитието на „зелената енергия“. Това е със 17% повече от изхарчените година по-рано средства, сочи още статистиката.

Разходите в САЩ също са нараснали със 7.5% през изминалата година до 56 милиарда долара.

За пръв път през изминалата година повече от половината от инвестициите в чиста енергия са дошли от развиващите се страни.

Нещо повече, за това че светът е достигнал до повратна точка, говори факта, че повече производство на енергия се е добавило през 2015 г. от възобновяеми източници, отколкото от традиционните.