Потенциално опасни снеговалежи се очакват днес в 16 области на Северна, Централна и Южна България. През цялата нощ не спря да вали, като в София снежната покривка е около 30 сантиметра и придвижването е силно затруднено.

За област Кърджали заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м.

В Кирковско има опасност от преливане на язовир.

В Смолян пък заради неспиращите дъждове Черна река преля и беше обявено бедствено положение. Там също кодът е червен.

Заради сложната метеорологична обстановка е ограничено движението на товарни автомобили в областите София и Плевен. Снегопочистване се извършва и по няколко първокласни пътя в Северна България.

Очаква се много сняг днес в областите Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска, информира bTV.

Интензивни валежи се очакват и в други 10 области: Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област Видинска, Монтанска, Врачанска, Силистренска и Добричка, като в Добричка област жълтият код е и за силен вятър.

В областите Варна и Бургас се очакват потенциално опасни валежи от дъжд, придружени от бурен вятър.

В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход - сутрешните ще са максималните.

Към 14:00 часа в повечето райони ще бъдат между -5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около -5°. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.