Джими Картър е в списъка на американските президенти, които са настроени на еко вълна. И не само защото съветват хората да носят пуловер, вместо да отопляват домовете си прекалено много.

Затопли човека, а не къщата е идея, която вълнува много учени. Целта й е да бъдем по-енергоефективни.

Какво ще стане, ако дрехите ни можеха да съхраняват топлина и да контролират температурата на тялото ви в зависимост от атмосферните условия?

Тази идея се крие зад полимер, който изследователи от MIT развиват. Става дума за топлина, която се извлича от слънчевите лъчи. След това се натрупва под химична форма и се използва, когато е необходима.

Според Майкъл Гротаус, приложението на едно такова изобретение може да бъде огромно и дългосрочно.

За разлика от системите, които съхраняват енергията на слънцето като електричество, натрупването на химикала позволява на топлината да бъде задържана, без да се изпарява в околната среда.

Досегашните системи за съхранения са основани на течности. Полимерната форма е ново решение, което позволява повече гъвканост по отношение на това къде и как ще бъде приложена технологията.

Вече споменатата натрупваща топлина дреха, например, ще позволи на човека да носи леки и дишащи дрехи в течение на деня, които със залязването на слънцето и понижаването на температурата ще отделят необхомината топлина.

Полимерът е тънък и прозрачен. Това го прави приложим за автомобилни стъкла. В бъдеще ще могат да бъдат размразявани прозорците без необходимост от използване на електричество. Това ще намали и разходите на гориво за отопляване на вътрешността на автомобила.

Засега нямаме информация по кое време технологията ще бъде достъпна за масовия потребител. Вероятно учените имат още важни задачи за изпълнение, преди процесът да се изчисти напълно.