Македонските власти затвориха за мигранти граничния пункт край град Гевгелия. От вчера следобед бежанци не се допускат на македонска земя, съобщиха от министерството на външните работи.

Мярката е въведена поради блокадата на международната железопътна линия за трансфер на мигранти в Словения.

Външното министерство в Скопие официално е било уведомено, че има авария и поради тази причина движението е спряно. Властите в Любляна са поискали временно да бъде преустановена мигранската вълна към Европа.

Междувременно унгарският министър на външните работи Петер Сиярто се обяви за създаването на общоевропейски сили от десетки хиляди полицаи и войници за спиране на мигрантската вълна по дългата морска граница на Гърция.

„Ако Гърция не е в състояние да поеме отговорност при решаването на този въпрос, тогава ние сме длъжни да разговаряме с македонците и българите“, подчерта той, цитиран от bTV.

Той добави, че властите в Будапеща имат готовност веднага да вдигнат ограда по границата с Румъния, ако „през следващите дни“ мигрантите променят посоката и вместо в Хърватия отиват в Румъния.

Сиярто подчерта, че „южните граници на ЕС продължават да са широко отворени за непрекъснатия прилив на стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, което е довело до съмнения относно бъдещето на шенгенската система.

„По всяка вероятност, както никога досега южната шенгенска граница ще бъде очертана по северната граница на Гърция – с България и Македония“, добави Сиярто.