Нова безжична технология, наречена Li-Fi, привлича сериозно вниманието на специалисти и производители на смартфони, откакто за пръв път бе представена от естонски учени.

Сред основните причини е фактът, че с тази технология се постига скорост за пренос на данни от 1 GB в секунда, или 100 пъти по-бързо от средната скорост на широко разпространената в момента Wi-Fi технология.

В същото време учени от стартъпа Velmenni показаха оборудвано с тази технология устройство с името Jugnu, което може да прехвърля данни с помощта на видимата светлина.

В основата на новата технология стои комуникацията посредством пренос на данни от видима светлина, отдавна обект на изследване от учените. За преноса на данни се използва светлина в спектъра между 400 и 800 терахерца.

Технологията е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, който през 2011 година демонстрира как може да излъчи повече информация от традиционните мобилни клетки с помощта на трептенето на LED-светлина.

От тогава насам тази технология във все по-голяма степен привлича вниманието на специалистите. Тя е с много предимства пред Wi-Fi, но има и няколко основни недостатъка.

На първо място, тя едва ли ще стане масова поради потенциалното сериозно „замърсяване“ със светлина, което ще предизвика.

Друг съществен недостатък е, че за разлика от безжичната технология, която доминира в момента, тази технология не може да работи в условията на слънчева светлина, както и очевидно да преминава през стени (поради невъзможност светлината да прави това).