Често да смениш сферата си на работа може да е плашещо. Понякога обаче хората изпитват нужда от тотална промяна - след години на еднообразие или липса на кариерно развитие.

Какво обаче трябва да направите, за да смените успешно сферата, в която сте работили дълго време? Ето няколко предложения за това:

1. Доброволна работа

За да натрупате опит, а и за да видите дали новата сфера, която сте избрали, ще ви хареса, кандидатстването за доброволна или стажантска програма може да е много удачно решение.

Разбира се, това в случай, че можете да си го позволите и не изпитвате остра нужда от постоянен паричен поток за покриване на задължения например.

Доброволната или стажантската работа ще покажат на потенциалните ви бъдещи работодатели мотивацията, която имате да смените сферата. Ако работите известен период в компания, която е в потенциалните ви цели да получите редова позиция, можете да научите много за нея и фирмената й култура и дали средата на работа ще ви допадне.

2. Да познавате правилните хора

Стажантската работа също така е много добър начин да се запознаете с „правилните хора“, които на по-късен етап да ви насочат или да ви помогнат да получите желана позиция.

Това е един от най-ефективните начини да смените полето си на изява. Не се притеснявайте да ползвате социални мрежи и контакти, за да заявите желанието си да се насочите към нова професионална сфера.

3. Да получите сертификат

Ако полето, в което искате да се специализирате, изисква определена квалификация и сертификат, то първо ги изкарайте, преди да се впуснете в търсене на работа.

Дори и да нямате нужда от конкретен сертификат, може да са необходими специални знания и умения в новата сфера. Подгответе се предварително.

4. Променете автобиографията си

Практиката да пращате една и съща автобиография на всички потенциални работи, за които кондидатствате, едва ли ще ви донесе успех.

Важно е да променяте биографията си по специфичен начин за всяка позиция, за която кандидатсвате. Особено с пълна сила важи това, ако става въпрос за различни сфери.

В резюмето си трябва кратко, точно и ясно да наблегнете на това с какво ще сте полезни за компанията, в която кандидатствате.

5. Докажете се по време на интервюто

Задачата ви е да впечатлите интервюиращия, който със сигурност ще се поинтересува защо искате да смените полето си на работа.

Бъдете подготвени за специфични за новата ви работа въпроси, които да покажат доколко сте се подготвили за новото място и неговата специфика.