Властите в Салвадор призоваха жените в страната да не раждат през тази и следващата година. Държавата е изправена пред епидемия от вируса Зика, заради който се налага ограничението.

"Бихме искали да посъветваме всички жени в детеродна възраст да подхождат внимателно към семейното планиране и да избягват бременност през тази и през следващата година", заяви публично зам.-министърът на здравеопазването Едуардо Еспиноса.

Според лекарите и здравния министър Виолета Менхивар, заразяване на бременна жена с вируса Зика може да доведе до тежки вродени породи и дори смърт на бебето.

Зика представлява вид треска, която се пренася от комарите. Болните се оплакват от висока температура, главоболие и болки в мускулите и ставите. Вирусът преминава за няколко дни без сериозни последици.

Той обаче е особено опасен при бременните, тъй като причинява микроцефалия на плода. Това е вроден дефект, при който черепът е много малък, а детето е с умствена изостаналост и нарушения на слуха и зрението.

Пред епидемия от вируса са изправени и други страни от региона, като Бразилия, Колумбия, Венецуела и Мексико. Преди дни САЩ предупредиха бременните да не пътуват до там.