Доларът поевтинява днес, но остава далече от достигнатите напоследък дъна, след като пазарите започнаха седмицата по-спокойно преди предстоящите срещи на водещи централни банки.

Доларът поевтинява спрямо японската йена до 118.75, но остава недалеч от двуседмичния връх от 118.88, достигнат в петък, само ден след като доларът падна до едногодишно дъно от 115.97.

Федералният резерв на САЩ се очаква да остави основната си лихва без промяна на ниво от 0.25-0.50% в края на двудневната си среща в сряда.

Инвеститорите напоследък избягват риска, а волатилните пазари ги накараха да ограничат залозите си за още вдигания на лихвите в близко бъдеще и не намалят позициите си при долара.

Икономисти, участвали в проучване на Reuters в средата на януари, прогнозират три вдигания на лихвите през 2016 г. вместо първоначално очакваните четири.

Спекулантите намалиха бичите си позиции при долара в четвърта поредна седмица, като нетните дълги позиции падат до най-ниското си ниво от края на октомври.

Централната банка на Япония ще приключи двудневната си среща в петък, на която се очаква да понижи прогнозата си за инфлацията за идната финансова година до под 1%.

Изнесените днес данни показаха, че износът на Япония се свива с 8% на годишна база, което е по-голям спад от първоначално очаквания. Износът също така намалява в трети пореден месец.

Еврото поскъпва с около 0.1%, до 1.0803 спрямо долара, но въпреки това се търгува недалеч от двуседмичното дъно от 1.0776, достигнато във вторник.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, губи около 0.1%, до 99.463 пункта, но въпреки това остава недалеч от едномесечния връх от 99.790 пункта, достигнат в четвъртък.

Австралийският долар нараства с около 0.1%, до 0.7005 щатски долара, или доста над достигнатото през миналата година 7-годишно дъно от 0.6827, подкрепен от възстановяването при цената на петрола.