Доларът поскъпва спрямо кошница от няколко други основни валути днес, след като нарасналите очаквания за облекчаване на паричната политика от страна на други водещи централни банки компенсираха намаляващата вероятност за допълнително вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, поскъпна с около 0.2%, до 99.260 пункта, под достигнатия едномесечен връх от 99.790. Въпреки това индексът е на път да отчете 0.3% ръст за седмицата.

Доларът поскъпна с около 0.1% спрямо йената, до 117.80 йени, и върви към седмичен ръст от 0.6%. Валутата остава доста над достигнатото вчера дъно от 115.97, което бе най-ниското ниво от януари 2015 г.

Следващата седмица Централната банка на Япония вероятно ще понижи прогнозата си за инфлацията за следващата финансова година до под 1%, според източници, близки до банката.

Еврото поевтинява с 0.2% спрямо японската валута, до 127.72, след като вчера падна до 126.17, което бе най-ниското му ниво от април.

Еврото губи близо 0.3% спрямо долара, до 1.0846, и върви към седмичен спад от около 0.7%, въпреки че успя да се отдалечи от двеуседмичното дъно от 1.0776.

Еврото поевтиня вчера след неочакваните коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги, който намекна, че банката може да приложи допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната до месеци.

Еврото обаче се отдалечи от дъното, достигнато след изказването на Драги, отчасти заради позиционирането и намаляващите очаквания за нови вдигания на лихвите от страна на Фед.

Изнесените вчера данни за щатската икономика засилиха опасенията, че Фед затегне паричната политика в скоро време. Първоначалните молби за помощи при безработица нарастват до шестмесечен връх, повдигайки въпроси за състоянието на пазара на труда, а фабричната активност в средноатлантическия регион се свива в пети пореден месец.