Властите в САЩ предупреждават, че затворник, който е опасен колкото филмовия психопат Ханибал Лектър, е избягал от затвора в Санта Ана, Калифорния.

Там той е очаквал съдебно дело по редица обвинения, между които убийство, брутални изтезания и отвличане.“Той е същински дявол,” е заявила прокурор Хедър Браун от щатския окръг Ориндж. “Първата ми мисъл бе: Господи, изпуснаха един същински Ханибал Лектор на свобода. Той е опитен, склонен към невероятно насилие и коварен.”

Тридесет и седемгодишният Хюсеин Найери има повдигнати обвинения още от 2012 г., но е в системата на затворите за убийство още от 2005 г. Той е успял да избяга от затвора с максимална степен на охрана в петък. Към днешна дата издирването му продължава. Властите го търсят навсякъде из Южна Калифорния.

Найери е обвинен в това, че е нападнал собственик на пункт за продажба на медицинска марихуана в Нюпорт бийч през 2012 г. Заедно с друг заподозрян, който също избягал от затвора, са отвлекли собственика и неговата приятелка.

След това са измъчвали собственика с горелка в продължение на часове, преди да отрежат пениса му и да го оставят в пустинята. Найери в крайна сметка е арестуван през 2014 г., след като властите го проследили чак до Чехия. Преди това той избягал в Иран.

Найери е заявил, че е невинен и се е очаквало да се яви в съда на 23 февруари.

Вижте още: Откриха един от най-издирваните мъже в света - работел в Subway

Найери и неговите съучастници са избягали от затвора, като се спуснали с въже от покрива. Същата техника е използвана и при предишните две бягатсва от затвора през 1986 и 1988 г.

Едва 16 часа след бягството отстъствието на тримата мъже е установено. От полицията подозират, че бегълците са получили помощ отвътре. Другите двама бегълци - Джонатан Тию и Бац Дуонг, също са изключително опасни.

Тию е арестуван с гаранция от 1 млн. долара за убийство, свързано с улични банди, докато Дуонг е в затвора за опит за убийство.

Въпреки че е от ирански произход, Найери е израснал в Калифорния. Той дори е служил в американската армия.

Това е второто бягство на Найери от затвора. През 2005 г. той убива човек при катастрофа след употреба на алкохол, но след като е пуснат под гаранция, избягал.

Предложената награда за залавянето на Найери и неговите съучастници се е увеличила от 50 000 долара на 200 000 долара само за няколко дни.