Британската икономика е набрала скорост в края на миналата година изцяло благодарение на ръста в сектора на услугите.

През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на Великобритания се е повишила с 0.5% на тримесечна база спрямо 0.4% тримесечие по-рано. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите. На годишна база ръстът е възлязъл на 1.9%.

Услугите, които допринасят за около 79% от БВП на страната, са отбелязали ръст от 0.7% през последните три месеца на миналата година спрямо 0.6% тримесечие по-рано. Индустриалното производство се е понижило с 0.2%, а производството в строителния сектор е намаляло с 0.1%.

БВП на Великобритания се повишава през последните 12 тримесечия, като нивото на безработицата е при най-ниската си стойност за последното десетилетие.

И докато икономиката на страната се представя добре, централната банка съсредоточва вниманието си върху волатилността на световните финансови пазари и едва ли ще повиши лихвите скоро, смятат пазарните участници.

Банката ще оповести решението си относно лихвите и ще публикува прогнозите си за ръст и инфлация на 4 февруари.

Добрите данни инициираха поскъпване на паунда, като британската валута се повиши спрямо всички основни валути. Спрямо долара паундът се върна при нива над 1.4300, след като малко преди резултатите се разменяше за около 1.4250.