Безработицата във Великобритания се е понижила до най-ниското си ниво от близо десетилетие насам, като ръстът в заплащането се е забавил с по-малко от очакванията.

Възнагражденията на работещите, без да се включват бонусите, са се повишили с 1.9% за трите месеца до края на ноември на годишна база спрямо 2% за предходния период. Средните очаквания на анализаторите бяха за понижение от 1.8%.

Нивото на безработицата в Обединеното кралство се е понижило до 5.1%, което е най-ниското от януари 2006 година насам.

Броят на безработните се е понижил с 99 000 за периода между септември и ноември, до 1.68 милиона души, като заетите са се повишили с 267 000 - до рекордните 31.4 милиона души.

Първоначалните молби за помощи за безработица са намалели с 4 300 през декември.

„Безработицата във Великобритания в момента е под тази от преди рецесията“, коментира министър-председателят на страната Дейвид Камерън в социалната мрежа Twitter. „Трябва да се придържаме към плана си да продължаваме да разкриваме нови работни места и да повишаваме сигурността за гражданите“, допълва още Камерън.

Силният пазар на труда и липсата на кадри могат да доведат до по-нататъшно повишение в заплащането и инфлационен натиск, прогнозират пазарни наблюдатели. Това пък от своя страна би могло да инициира първото повишение на лихвите от страна на английската централна банка.

Паундът неутрализира част от загубите си спрямо долара и се търгува при нива от 1.4160.