Британският паунд се понижи до деветмесечен минимум спрямо долара след по-слаби от очакванията данни за ръста в сектора на услугите.

Индексът, следящ активността в сектора на услугите във Великобритания, се е понижил през декември до 55.5 пункта спрямо 55.9 пункта през ноември, посочиха данните.

Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя от 55.6 пункта.

Данните намаляват очакванията за повишение на лихвите от страна на британската централна банка на някое от следващите й заседания, като поставят сериозна въпросителна пред възстановяването на икономиката на страната.

Паундът поевтиня с близо 7% спрямо долара от средата на миналата година след понижените очаквания на пазара да видим скоро повишение на лихвите.

„Ръстът на британската икономика се забавя, особено след средата на миналата година, и това сериозно натежава над паунда“, коментира Лий Хардман, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, цитиран от Bloomberg.

Британската валута се понижи днес до ниво от 1.4644 спрямо долара, след като достигна най-ниска стойност от 1.4620, което не е виждано от 14 април насам. Без съществена промяна се търгува паундът спрямо еврото.