Йената поскъпва спрямо долара днес, след като падащите цени на петрола предизвикаха търсене на активи убежища, което пък понижи лихвите по щатските държавни облигации до 10-месечни дъна и намали привлекателността на долара.

Щатската валута поевтиня с 0.3%, до 119.64 йени, отстъпвайки от шестеседмичния връх от 121.70, достигнат в петък, след като Централната банка на Япония обяви отрицателни лихви.

Цените на петрола обаче възобновиха спада си, което се отрази на пазарите на акции и насочи отново вниманието на инвеститорите към глобалните икономически проблеми.

Еврото губи 0.1%, до 1.0915 долара, но въпреки това поскъпва с около 0.8% за седмицата.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до 1.828% днес, което бе най-ниското й ниво от април 2015 г.

Подобен спад в лихвите, забавящият се икономически растеж на САЩ и опасенията за това доколко Федералният резерв ще може да вдигне лихвите през тази година са пречки пред поскъпването на долара.

Въвеждането на отрицателни лихви в Япония обаче може в крайна сметка да доведе до отлив на капитали, което пък да подкрепи щатската валута спрямо йената, смятат пазарни участници.

Понижението в цената на петрола се отрази и на суровинните валути, въпреки че новозеландският долар поскъпна след излезлите данни за заетостта.

Изненадващият спад в нивото на безработица в Нова Зеландия до повече от шестгодишно дъно и коментарите от страна на централната банка засилиха очакванията, че лихвените проценти в страната няма да бъдат променяни през март.

Новозеландският долар се оскъпи с 0.5%, до 0.6544 щатски долара. Австралийският долар изгуби 0.3%, до 0.7015 щатски долара.

Вчера австралийският долар поевтиня с 1%, след като Централната банка на Австралия не внесе промени в паричната си политика, но си остави вратичка за това в бъдеще.

Понижението при петрола натежа и над канадския долар, което поевтиня с 0.3%, до 1.4093 спрямо щатския долар.

Цената на петрола от сорта брент пада с 0.5% в азиатската сесия днес, след като вчера се понижи с 4.4%.