Заетостта в САЩ е възлязла на 151 000 работни места през изминалия месец. Данните се оказаха под средните очаквания на анализаторите за 190 000 нови работни места за месеца.

В същото време нивото на безработица се е понижило до 4.9%. Това е най-ниското ниво във водещата световна икономика от осем години насам.

Резултатите увеличиха очакванията на анализаторите, че Фед ще е по-слабо агресивен в политиката си на повишение на лихвите през тази година.

Пазарът залагаше до момента на едва 50% шанс за едно повишение на лихвите до края на годината.

Не толкова оптимистично настроени обаче са специалистите от GS, откъдето очакват резервът да повиши нивото на лихвите три пъти през тази година, като пропусне да направи това на следващото си заседание през март.

Ръководителят на Allianz Мохамед Ел-Ериаа пък прогнозира само две повишения.

Ръстът на най-голямата световна икономика се очаква да е едва 0.7% през последното тримесечие на миналата година.

Нивото на лихвите бе повишено за първи път от 2008 година насам през декември на миналата година до между 0.25 и 0.5% на годишна база.

След данните доларът като цяло запази нивата си на търговия спрямо останалите основни валути. Нека да припомним, че щатската валута регистрира най-голямото си понижение от 2009 г. насам за седмицата преди данни за заетост.