Контролът на македонско-гръцката граница за защита от бежанската вълна вече е реалност. Това каза македонският министър на външните работи Никола Попоски след неформалния съвет на външните работи на ЕС, който обсъжда Западнобалканския път на мигрантите днес в Амстердам.

"Страните дадоха положителна оценка за нашата роля в тази криза и ни определят като конструктивен партньор. Но товаq което е много важно за нас и трябва да се подчертаеq е фактът, че ние успяхме да убедим европейските ни партньори, че Република Македония е страна, на която може да се разчита.

През изминалия период положихме сериозни усилия за справяне с мигрантската криза. Контролът на македонско-гръцката граница вече не е просто само един план, а реалност", каза Попоски и поясни: "Ние доказахме, че не сме в ситуация да чакаме да се изготвят планове и да се търси финансиране. Ние въведохме всички онези мерки, които Европа очакваше от нас. Всичко това стана с наши средства".

Според Никола Попоски в момента всички в ЕС са наясно в каква посока трябва да се действа по отношение на бежанската криза.

"Плановете многократно бяха препотвърждавани, но трябва да се фокусираме върху тяхната имплементация, върху прилагането на мерките за спирането на отрицателните ефекти от нелегалната миграция, които тя има в повече европейски държави", каза още Попоски в специално изявление за МИА.

Македонският дипломат припомни, че властите в Скопие са положили огромни усилия за контрол на границата, създаване на центрове за регистрация и пренасочването на онези мигранти и бежанци, които имат основание да търсят убежище в ЕС...

"Проведохме една много конструктивна дискусия, казахме с какво трябва да ни се помогне. Но нашето послание бе много ясно: Ние вече установихме контрол на границата без да чакаме допълнителни планове и финансиране. Това трябва да бъде оценено", подчерта още той.

Според него "най-добре би било да се търси решение на турско-гръцката граница и защитата на външната граница на Гърция". Никола Попоски благодари на страните, които помагат на Република Македония и по-специално на Австрия, която със свои полицаи и оборудване помага при защитата на нейната южна граница.

Агенция БГНЕС припомня, че днес гръцките власти организирано докараха на македонската граница 69 автобуси с мигранти. В момента над 5000 души чакат да преминат на македонска земя недалеч от град Гевгелия.