Достъпността на жилищата в САЩ е далеч по-добра от тази у нас. В същото време месечните вноски по ипотечни кредити за средния имот в САЩ са по-ниски от месечните наеми. И все пак американците не са особено ентусиазирани да купуват имоти.

Животът под наем в САЩ е предпочитан, въпреки изследванията, че от финансова гледна точка, покупката на недвижим имот става финансово по-изгодна след едва първите три години.

Покупката на имот води до повишаване на финасовото състояние с 15 и 20 000 долара след първите три години, в сравнение с живота под наем.

Каква е причината за това американците да не искат да купуват имот?

Причините са няколко. На първо място, те просто не искат. Над една трета от хората без имоти заявяват, че не искат да купят имот, според ново проучване на изданието Bankrate.

Малко странно на пръв поглед, хората с високо образование и с доходи над 50 000 долара, доминират в групата на нежелаещите да закупят имот.

„Не е изненадващо, че голяма част от хората в трудоспособна възраст не желаят да купят имот. Наемането на имоти им дава много по-голяма мобилност и свобода“, коментира Холдън Люис, специалист ипотечни кредити в Bankrate.

На следващо място ипотечната криза показа на американците, че цените на имотите се движат не само нагоре, а инвестициите в имоти могат да носят и сериозни загуби. Развитият пазар на имоти в САЩ е доказал, че в дългосрочен план носи доходност, съпоставима с тази на инфлацията. А американците в много по-голяма степен предпочитат друга форма на инвестиции с по-висока доходност.

Не е случайно, че над половината от американските семейства имат инвестиции на фондовите пазари, предвид на средната възвръщаемост в дългосрочен план за индекса S&P 500 от над 9% годишно.

И на последно място, истината е, че американците не искат да се занимават с всички неща, свързани със собствеността на имот. Това включва плащането на данъци, ремонтни дейности, поддържащи дейности и др.

„Наистина ли искате да си купите имот? Това е като да имате бебе. Постоянно ще се тревожите. Дали нещо няма да се счупи, дали има нужда от ремонт, дали няма да е нападнат от термити, дали ще има буря и ще трябва да поправите покрива. Ще трябва да го боядисвате, поддържате“, това са думите на Робърт Шилер, нобелов лауреат по икономика.