Щатската икономика няма да преживее нова финансова криза, а фондовият пазар реагира прекомерно на опасенията за икономиката, според инвеститора милиардер Джон Поулсън.

Това пък от друга страна може да създава добри възможности за инвестиции, смята още специалистът.

Дори и Поулсън обаче, който стана популярен и натрупа богатството си с точната си прогноза за срива на ипотечния пазар през 2007-ма година, изпитва известно неудобство във връзка със състоянието на пазара.

„Добавихме малко към портфейла си, но пазарът продължава да пада“, коментира Поулсън, пред финансовото издание CNBC. “Каквото и да купиш, цените се понижават. Определено се приближаваме към период, в който налице са много добри възможности на пазарите“.

Според Поулсън, пазарът постепенно ще се възстанови.

„Наблюдава се липса на връзка между представянето на фондовия пазар и представянето на много компании. Особено с пълна сила важи това за компаниите, в които сме инвестирали. Те се справят много добре и въпреки това, цената на акциите им се понижава. Този дисбаланс най-вероятно ще се възстанови сам“, прогнозира още Поулсън.

Вижте още: Колко бързо се стига от върха до дъното във финансовия свят?

През изминалата година, най-големият фонд управляван от специалиста е регистрирал загуба за инвеститорите от близо 3%.

Тази стойност е много добро постижение сред хеджфондовете, много от които отбелязаха двуцифрени загуби за инвеститорите през годината.