Щатските индекси регистрираха съществено повишение от достигнатото през изминалата седмица дъно, което измамно успокоява инвеститорите, смята Джим Поулсън, портфолио мениджър в Wells Capital Management.

„До вчера корекцията се приемаше като здравословна пауза за ръста, продължил няколко години, без пазарът да си поеме дъх. Днес обаче нещата са съвсем различни“, коментира Поулсън пред финансовото издание CNBC.

Индесът S&P 500 може да се понижи под 1 800 пункта, преди да говорим за край на корекцията, смята още анализаторът. За сравнение, днес фючърсите на щатските индекси отбелязаха съществено повишение и сочат отваряне на индекса при нива от около 1 920 пункта.

Това е с около 100 пункта над постигнатата през изминалата седмица най-ниска стойност на индекса, която беляза корекция от близо 8% от историческия му връх, постигнат през миналия месец.

Обикновено се смята, че се е появила корекция, когато индексите се понижат с 10% или повече. Щатският индекс S&P 500 не успя да достигне до тази фаза, като изгуби едва 7.8% от върха си. На практика широкият индекс трябва да се понижи под 1 817 пункта, за да се смята, че е достигнал територията на „корекция“.

И макар Поулсън да запазва „бичите си нагласи“ в дългосрочен план, той смята, че инвеститорите могат да започнат да стават по-позитивни във възприятията си за щатската икономика едва след година-година и половина.