Доларът днес бележи ръст спрямо йената и еврото, след като скокът в цените на акциите и на петрола намали избягването на риска в световен мащаб, което бе в основата на понижението на щатската валута през миналата седмица.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 114.63 йени, след като поскъпна с над 1% вчера. Щатската валута се отдалечи от 16-месечното дъно от 110.985, достигнато миналата седмица.

Доларът също така се оскъпи с над 1% спрямо швейцарския франк, след като в четвъртък падна до 4-месечно дъно спрямо считания за валута убежище франк.

Еврото, което скочи до четиримесечен връх от 1.1377 през миналата седмица, се търгува без промяна на ниво от 1.1172 долара, след като изгуби 0.9% в понеделник, когато пазарните движения бяха леко преувеличени, тъй като щатските пазари бяха затворени заради празник.

Над еврото натежаха и коментарите на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който каза, че банката е готова да облекчи паричната си политика през март.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, нараства с 0.5%, до 96.652 пункта.

Суровинните валути, като австралийския долар, докоснаха 11-дневен връх след поскъпването на петрола. Австралийският долар се оскъпи с 0.4%, до 0.7166 щатски долара.

Канадският долар докосна 1.3763 спрямо долара, което бе най-високото му ниво от 11 дни.

Европейските акции записаха повишения във втора поредна сесия вчера, подкрепени от скока в цените на банковите акции.

Британският паунд се търгуваше почти без промяна на ниво от 1.444 спрямо долара, след като вчера поевтиня с 0.5%.