Йената възстанови част от позициите си спрямо долара в сряда, след като скокът в цената на петрола от последните дни отслабна, а търсенето на считаната за валута убежище йена нарасна.

Доларът падна с 0.3%, до 113.74 спрямо йената, отдалечавайки се от едноседмичния връх от 114.875, достигнат във вторник.

Доларът падна до 16-месечно дъно под 111 йени през миналата седмица, след като спадът в цените на акциите и суровините, както и понижените очаквания за повишение на лихвите в краткосрочен план от страна на Федералния резерв, подкрепиха японската валута.

Доларът след това скочи рязко, след като избягването на риска намаля, но остава податлив на колебания в нагласите, както може да се види от реакцията му на спада в цената на петрола вчера.

Еврото поскъпна с 0.2%, до 1.1165 спрямо долара. Спрямо йената европейската валута поевтиня с 0.1%, до 127.04, понижавайки се от достигнатия вчера връх от 128.16 йени.

Пазарът днес ще очаква данните за жилищния пазар и промишленото производство в САЩ, както и протокола от януарската среща на Фед.

Радикалното решение на Централната банка на Япония да въведе отрицателни лихви, което влезе в сила във вторник, вече е определяно като провал от финансовите пазари, подчертавайки липсата на опции пред Токио за повишение на икономическия растеж.

Чувствителният към нагласите за риск австралийски долар падна с 0.2%, до 0.7093 щатски долара.

Канадският долар за последно се търгуваше на ниво от 1.3869 спрямо щатския долар, след като отстъпи от 12-дневния връх от 1.3707, достигнат във вторник.