Петролът се повиши вчера вследствие на разговори между Катар, Венецуела, Саудитска Арабия и Русия, които стигнаха до решение да замразят нивото на производството на стойностите от януари.

След краткосрочно поскъпване обаче петролът отново пое надолу, като рано тази сутрин брентът се търгува при нива от 32.15 долара за барел с доставка през април.

Пазарните участници явно се надяваха за постигане на споразумение за ограничаване на производството, като взетото решение до голяма степен ги разочарова.

„Те замразяват нивото на производството при рекордни нива, така че това на практика не е добра новина за петрола“, коментира Кайл Купър, управляващ директор в Criterion Research, цитиран от CNBC. “Иран не се е съгласил на подобен сценарий, като на практика от страната продължават да увеличават производството си“, допълва още Купър.

В условията на свръхпредлагане на петрола липсват катализатори за повишаване на търсенето. Междувременно цената на суровината продължава да е близо до следващата психологическа граница от 20 долара.

„Според мен налице е поне 50% шанс да станем свидетели на тест на дъното на петрола от 26.05 долара от миналата седмица. Ако нивото бъде преодоляно, то можем да видим по-нататъшно понижение към 22-23 долара за барел“, прогнозира Купър.

Ниските цени на петрола повишават въпросите за инвестиционните рискове, свързани с енергийния сектор. „В подобна среда всички компании са се превърнали в петролни компании“, коментира Джери Кастелини, президент на CastleArk Management, пред финансовото издание CNBC.

„Когато банки като Deutsche Bank и Nomura се търгуват при рекордни минимуми, това предполага, че цялата световна икономика е изложена на сериозни рискове“, според специалистът.

Според Кастелини настоящите разговори между петролните производители ще са предвестник на „много по-голямо споразумение“.

В светлината на това, все повече мениджъри започват да инвестират в компании за производство на петрол.