От 80-те години на 20 в. италианският град Остана не е ставал свидетел на раждане на бебе.

Миналата седмица мечтата стана реалност, съобщи кметът на малкия град. Роди се бебе. То е първото от 28 години насам.

Според La Stampa Остана се обитава от 85 души, включително новородения Пабло. Населението на града постоянно намалява - съдба, която споделят и много други италиански градове и села.

"Истинското намаляване на населението започна през 1975 година. В периода 1976-1987 са родени 17 бебета. Тогава е родено и последното бебе в града. До наши дни, когато се появява Пабло", разказва Джакомо Ломбардо, кмет на града.

По случай събитието ще бъде организирано парти. Надеждите на кмета са, че тенденцията населението на града да намалява ще спре.

Това обаче е трудноизпълнима мечта. Независимо какви са идеите на Ломбардо. Младите италианци споделят, че малко са атрактивните предложения за работа в селските райони. Много от тях са принудени да се преместят в градовете и да оставят родните си домове на грижите на по-възрастните в семейството.

Остана - град, който се намира в северната част на Италия, разполага само с един магазин, един бар и два ресторанта.

Тази част на страната е белязана от силни проблеми откъм демография, но на юг положението не е много по-добро. Дори по-лошо, като можем да включим и остров Сицилия сред местата, в които драматично изчезва населението.

Друг италиански град наскоро прокара интересна политика. Местните власти огранизираха масови профилактични прегледи, за да може да се удължи живота на местното население. Скептиците отвърнаха на идеята с думите, че наближава време, в което е незаконно да се умре.

Миналата година Гаджи, град на остров Сицилия, стана арена на друга идея. Местният управник реши да продаде около 20 къщи на цена по-ниска от 2 долара.

Поне 50 души проявиха интерес към възможността. Имаше уловка: купувачът трябва да се съгласи да реновира имотите.

В наши дни Ганджи има 7000 обитатели. Местните власти се опасяват, че ще последват съдбата на градове като Остана.

Появата на бебето Пабло е добра новина според кмета.

"Страхотно е да имаме нов жител и това показва усилията на част от населението да обърнат тенденцията", смята Ломбардо.

Кметът се опитва да създаде работни места, за да задържи младите хора в града. Пабло може да бъде резултат, който показва, че стратегията работи.

Неговите родители са искали да се преместят преди няколко години, но са останали в града, когато са намерили възможност да работят в планинско убежище.