Операционната система Android продължава да доминира по отношение на продажбите на смартфони в световен мащаб с дял от над 80%. Само през тази година се очаква да се продадат над 1.4 милиарда Android смартфона по света.

Вижте още: Android доминира с над 80% при смартфоните

И въпреки популярността й, специалистите от изданието The Cheat Sheet препоръчват да избягвате тези пет типа устройства с операционната система Android:

1. Смартфони със стара версия на Android

Повечето от феновете на Android са запознати с ужасната система за ъпдейтване на операционната система. Обикновено тя е свързана със забавяне при много от производителите и моделите, като някои (като например моделите на Google) се ползват с приоритет при получаването на новата версия, в сравнение с други.

До голяма степен получаването на ъпдейтите зависи от производителите и мобилните оператори, което може да удължи времето за сдобиването с тях до "цяла вечност".

Ето защо, когато се купуват смартфони с операционна система Android, е критично да се обръща внимание на това коя версия е тя.

Добре е да направите и собствени проучвания дали и кога се очакват ъпдейтите на следващата версия за конкретния модел, който сте си избрали.

Да имате последната версия на Android е критично не от модни съображения, а за по-голяма сигурност на вашето устройство и лични данни. Обикновено последните версии са най-сигурни и се справят в най-голяма степен с актуалните вируси и бъгове.

2. Устройства от най-нисък клас на популярни марки

Компании като Samsung, Sony, HTC и LG правят много добри устройства от висок и среден клас. Когато се подхожда към моделите им от най-нисък клас обаче, добре е потребителите да имат едно наум.

Обикновено потребителите си поставят някакъв бюджет и се насочват да търсят в тези граници смартфон от популярен производител, като разчитат на това да получат гаранция за качество. В случая обаче гаранции няма.

Съществува възможност именитите производители да надценяват продуктите си от най-нисък ценови клас, само защото са сложили марката си върху устройството и се радват на засилен интерес.

Устройства със същото качество, а понякога дори и с по-добро, често могат да се намерят от не по-слабо популярни производители, специализирани обаче в изработването на евтини устройства.

Когато става въпрос за ниския ценови сегмент, важно е потребителите да сравняват техническите характеристики, а не марките. Те трябва да имат предвид, че често частите на "марковите" евтини смартфони и останалите модели идват от едни и същи страни, а често дори и от едни и същи производители и заводи. Това важи за чиповете, дисплеите, оперативната памет, камерите и др.

3. Модели смартфони, които скоро ще бъдат обновени

Да си купите определен модел смартфон точно преди представянето на новата му версия не е особено умно решение.

Освен че ще платите по-висока цена, защото обикновено старите модели губят до 30% от стойността си при излизането на новите, вие ще получите и до някъде морално остаряла технология. За да се стигне до обновяването на определен модел, значи производителят е преценил, че може да предложи нещо много по-добро на същата цена.

Имайте предвид, че цикълът на обновяване на моделите се съкращава с всяка изминала година поради изключително бързото напредване на технологиите. Освен това, благодарение на интернет, месеци преди пускането на нов модел е известно почти всичко за него, както и каква ще е бъдещата му цена.

Тоест имате достатъчно информация и данни, за да не вземате прибързани решения с покупката на стари модели.

4. Таблети с операционна система Android Marshmallow (или по-ранна)

Представянето на първия таблет на Google с операционната система Android - Pixel C, беше дългоочаквано събитие. Вместо това обаче то се превърна в голямо разочарование, благодарение на голямата разлика между това какво трябваше да може да прави операционната система Android Marshmallow и това, което в действителност правеше.

Google зарязаха разработването на тази операционна система и се насочиха към следващото поколение - Android N. Тя се очаква да направи операционната система конкурентна платформа при таблетите.

5. Устройство, което не сте проучили предварително

Почти всички ориентирани към технологиите потребители са наясно, че не бива да купуват устройство, което не са проучили. И все пак това е необходимо да се напомня на хората, които не са много на „ти“ с технологиите.

Лесно е да влезете в магазин на вашия мобилен оператор и да си харесате определено устройство. Така обаче могат да започнат и проблемите ви, ако не сте съобразили всичките си нужди и желания с възможностите му.

Вместо да избързвате, по-добре първо определете изискванията си към устройството и това какво трябва да може да прави. После потърсете различни устройства, отговарящи на вашите критерии, и изберете едно от тях. Не се колебайте да проверите и какви са мненията на хората, закупили вече определен модел, който сте си харесали.